Bladerdeegkrans met brie en rode bessen

Deze feestelijke bladerdeegkrans met brie en rode bessen is een heerlijke snack voor tijdens de Kerstborrel, -brunch of -lunch. Eigenlijk past die wel bij elk feestelijk eetmoment! Wie gek is op de combinatie van hartig en een beetje zoet gaat hier zeker van smullen. Dit recept is in samenwerking ontwikkeld en gefotografeerd door culi_sandra.


Tip: heb je een restje van het bladerdeeg hapje over? Eet dit het liefste zo snel mogelijk op. Lauw of zelfs koud is het ook nog lekker, maar bladerdeeg kan vochtig worden wanneer je het te lang bewaart.

Ingrediënten:

Rode bessencoulis:

  • 150 gram rode bessen
  • 2 el water
  • 2 el suiker
Bladerdeegkrans:
  • 1 pak vers bladerdeeg
  • 200 gram brie
  • 0,5 tl gedroogde tijm
  • 25 gram walnoten
  • 1 ei
  • Peper

De bereidingswijze:

  1. Voor de rode bessencoulis voeg je in een pan het water, de suiker en de rode bessen. Laat dit 10-15 minuten pruttelen op een zacht vuur en prak alles halverwege even goed fijn met een vork.
  2. Druk de coulis door een zeef. Laat dit volledig afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  3. Maak de krans van bladerdeeg door deze eerst in een ronde vorm te snijden. Maak dan met een kom van ca. 15 cm in doorsnede, een inkeping in het deeg. Let op: snijd het deeg niet door. Dit is puur om de vorm aan te geven.
  4. Maak vier snedes in het rondje, zodat je 8 stervormige puntjes in het deeg krijgt.
  5. Snijd de brie in dunne plakken en verdeel over de krans. Verdeel de coulis over de brie.
  6. Hak de walnoten fijn en strooi deze over de brie, samen met de tijm.
  7. Vouw nu de buitenste rand van de krans een stukje over de brie en doe hetzelfde met de stervormige puntjes. Die vouw je naar binnen en plak je vast aan het deeg.
  8. Kluts nu het ei en bestrijk het bladerdeeg ermee. Bestrooi met wat peper.
  9. Bak de bladerdeegkrans met brie in ongeveer 15-17 minuten gaar en goudbruin. Laat enkele minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.