De historie van Berrybrothers

In onderstaande tijdlijn komen de belangrijkste mijlpalen van ons familiebedrijf uitgebreider aan bod. Wil je graag meer weten over onze ontwikkelingen? Vraag het ons gerust!

1980
In 1980 zetten Jan en Karin van Zuilen op een perceel in de Betuwe hun eerste zachtfruitkwekerij op. Op een oppervlakte van circa 3 hectare telen ze verschillende soorten zacht fruit zoals aardbeien, frambozen en rode bessen.
1998
Al jarenlang verkopen Jan en Albert hun fruit via de veilingen. In 1998 besluiten de broers dat ze meer inspraak willen hebben in de verkoop van hun product en richten datzelfde jaar nog Berryfresh BV op. Onder deze naam wordt het fruit verpakt en afgezet binnen de opgebouwde klantenkring. Dankzij korte lijnen van de telers naar de klanten en inzicht in de productiepieken en -dalen ontstaan er goede relaties en groeit Berryfresh gestaag.
2002
De klanten van Berryfresh beginnen inmiddels ook te vragen naar ander zachtfruit. Uiteindelijk wordt besloten om ook het fruit van andere telers uit de omgeving te gaan afzetten. Hierdoor worden er al snel bosbessen, bramen en frambozen aan het assortiment van Berryfresh toegevoegd.
2005
De twee zoons van Jan en Karin maken in 2005 hun intrede in het bedrijf. Gerco beheert de teelt, Nijswin bewaakt het verkoopproces en begint met exporteren naar andere EU-landen. Daarnaast wordt de bedrijfsnaam gewijzigd van Berryfresh naar Berrybrothers, het is tenslotte een echt familiebedrijf geworden.
2009
Nijswin, een zoon van Jan en Karin, is inmiddels een kwekerij begonnen in Noord Portugal onder de naam Zuilen & Costa. Samen met een Portugese bedrijfsleider kweekt hij hier rode bessen die vroeg in het seizoen (medio mei) naar Nederland geëxporteerd worden. Daarnaast brengt Berrybrothers ook bosbessen van collega-telers in Portugal op de markt. Ook wordt een begin gemaakt met het importeren van bosbessen die in de periode november tot en met mei worden aangeboden.
2013
De kwekerij van Albert en Wieke van Zuilen koopt 16 hectare grond aan in de gemeente Buren.
2016
In 2016 realiseert Berrybrothers een nieuwe frambozen- en bessenkwekerij in Heythuysen met 7 hectare frambozen en 7 hectare blauwe bessen (nieuwe innovatieve rassen).
2019
Er komt versterking op het gebied van Sales, HR, logistiek en teelt.
2022
Onze nieuwe hypermoderne tunnel in Buren wordt gebouwd voor de teelt van bramen. Berrybrothers teelt hier het nieuwe ras Sweet Royalla.
2024
Na jaren van voorbereiding is de nieuwe huisvestiging op de locatie Roggel afgrond. De huisvestiging geeft 88 werknemers een modern en ruimtelijke leefomgeving.
1990
Al snel ontstaat de behoefte om de kwekerij uit te breiden, iets wat helaas niet mogelijk blijkt op de huidige locatie. Na veel zoeken vinden Jan en Karin een kwekerij met 10 hectare grond in het Limburgse Roggel. De locatie in de Betuwe wordt overgenomen door de broer van Jan; Albert van Zuilen en zijn vrouw Wieke. Een samenwerking tussen de twee broers ontstaat al snel.
2000
In 2000 wordt besloten om ook in Chili te gaan kweken om zo aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen om het hele jaar rode bessen te kunnen leveren.
2002
De klanten van Berryfresh beginnen inmiddels ook te vragen naar ander zachtfruit. Uiteindelijk wordt besloten om ook het fruit van andere telers uit de omgeving te gaan afzetten. Hierdoor worden er al snel bosbessen, bramen en frambozen aan het assortiment van Berryfresh toegevoegd.
2007
In 2007 realiseert Berrybrothers een nieuw koelhuis waarin men 400.000 kilo rode bessen kan bewaren in moderne ULO-cellen. Uiteraard is deze nieuwe locatie IFS Food-gecertificeerd.
2011
Franciene, de dochter van Jan en Karin, is op de administratie komen werken.
2014
Het perceel in Buren is in fases ingeplant met rode bessen.
2018
In 2018 realiseert Berrybrothers een nieuwe productie / opslagruimte voor 2750 m2. Met een geheel nieuw kantoor- en kantineruimte.
2020
Berrybrothers kiest voor een toekomstige teelt door omschakeling naar pottenteelt.
2024
Gijs en Teun nemen het bedrijf van hun vader over. Gijs ontfermt zich jaarrond over de teelt, Teun zit meer aan de organiserende kant van het bedrijf. Een echt familiebedrijf.