Deze stevige en zeer smakelijke maaltijdsoep komt oorspronkelijk uit Oekraïne, maar is populair in veel Oost-Europese landen. Er bestaan twee basis varianten: warme en koude borscht. Dit recept van @robinsfoodcreations maakt een warme variant met rode bessen. Erg lekker én mooi van kleur!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 175 gram + 75 gram rode bessen
- 3 takjes tijm, gerist
- 1 cm gember, fijngehakt
- 1/2 tl mosterdzaad
- Snuf chilivlokken
- 40 gram kokosbloesemsuiker
- 1 ui, gesnipperd
- 1/2 el vijfkruidenpoeder
- 3 middelgrote, voorgekookte bieten, geraspt
- 2 stengels bleekselderij, geraspt
- 1 grote winterpeen, geraspt
- 1 aardappel, geschild en geraspt
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 2 el + een scheutje rode wijnazijn
- 1 liter groentebouillon
- 1/2 focaccia
- 100 gram feta
- 2 el yoghurt
- Takjes verse dille voor garnering
- Peper en zeezout
- Olijfolie
De bereidingswijze:
Begin met het maken van de chutney. Verhit een scheut olijfolie in een steelpannetje en voeg de mosterdzaad en chilivlokken toe. Laat de aroma’s voor een paar seconden vrijkomen. Doe nu ook de tijm en gember erbij. Fruit even aan en voeg dan de suiker samen met 125 gram rode aalbessen en een scheutje rodewijnazijn toe aan het pannetje. Roer door elkaar en verwarm op middelhoog vuur tot het begint te pruttelen. Laat zachtjes verder pruttelen op laag vuur voor zo’n 20-30 minuten de gewenste dikte is bereikt van de chutney.
Bereid ondertussen de soep door het uitje aan te bakken in een scheut olie. Strooi de vijfkruidenpoeder erover en fruit verder tot de ui glazig is. Voeg alle geraspte groente toe aan de pan met 75 gram rode bessen, laurierblaadjes, kruidnagels en 2 eetlepels rodewijnazijn. Breng op smaak met peper en zeezout. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat zachtjes sudderen voor minstens 30 minuten tot de groenten gaar zijn en alle smaken in de soep zijn getrokken. Maar voorkeur is 1 uur tot 1,5 uur.
Pureer vervolgens de feta met de yoghurt en een snuf peper en zeezout tot een romige crème. Snijd de focaccia in repen. Top de focaccia met feta crème, de tijm-rode bessen chutney en takjes dille.
Verdeel de soep over kommen. Garneer met dille en een takje aalbessen. Leg de focaccia erop en genieten maar!