Crostata met rode bessen

Deze overheerlijke crostata met rode bessen maakt van je paasbrunch een feestje! Met een heerlijke gele room is dit een ware tongstreler! Dit recept is ontwikkeld door het Italiaanse moeder/dochter duo @cookingqueens.

Ingrediënten:

Deeg

  • 400 gram bloem;
  • 10 gram bakpoeder;
  • 50 gram suiker;
  • 20 gram roomboter;
  • 3 eieren
  • Rasp van 1 citroen;
  • Snufje zout.

Gele room

  • 500 milliliter melk;
  • 50 gram suiker;
  • 4 eierdooiers;
  • 40 gram maïzena;
  • 1 theelepel vanille extract

Rode bessen laagje

  • 450 gram rode bessen;
  • 100 gram suiker.

Extra

  • 1 ei

Bereidingswijze:

  1. Snij de koude boter in blokjes. Meng met de bloem, het bakpoeder, de suiker, een snuf zout, 3 eieren en de rasp van 1 citroen. Kneed dit met je handen (of keukenmachine) tot een compact deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Giet 450 milliliter melk samen met het vanille extract in een steelpan. Verwarm langzaam tot het zachtjes kookt.
  3. De overige 50 milliliter melk klop je samen met de eierdooiers los. Voeg vervolgens de maïzena toe. Blijft goed kloppen totdat er geen klontjes meer in zitten.
  4. Giet het mengsel van melk/ei/maïzena langzaam bij de hete melk en blijf goed roeren. Na 5 minuten dikt de crème in en kun je hem van het vuur halen. Laat afkoelen met plastic folie erop.
  5. Ris de rode bessen van de steeltjes. Laat ze met 3 eetlepels water gedurende 5 minuten stuk koken. Vervolgens duw je alles door een zeef.
  6. Laat het bessensap samen met 100 gram suiker gedurende 10 minuten indikken. Laat vervolgens afkoelen.
  7. Vet een bakvorm (26-28cm) in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  8. Snij de deegbal in tweeën. Leg eentje tijdelijk terug in de koeling. Rol de andere op een met bloem bestoven ondergrond tot een dunne lap deeg (met een deegroller). Draai het deeg regelmatig om en voeg iets bloem toe op het aanrecht. Zo voorkom je dat het blijft plakken.
  9. Leg het deeg in de ingevette bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  10. Smeer de rode bessenjam over de bodem. Hier bovenop komt de gele room.
  11. Pak de tweede rol deeg en rol deze uit. Snij en reepjes van om over de taartvulling heen te leggen.
  12. Smeer een geklutst eitje over het deeg;
  13.  Zet de taart gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven. Na 20 minuten kun je er enkele rode bessen op leggen ter decoratie.