Kabeljauw met rode bessensaus, pompoenpuree en pastinaak

Wat zijn nu écht de eetbare parels van het Kerst diner? Juist, rode bessen! Deze heerlijke besjes zie je vaak terugkomen in Kerst gerechten, omdat de besjes friszuur zijn van smaak en heel mooi kleuren bij een gerecht. In dit recept, ontwikkeld en gefotografeerd door Jaimy’s Kitchen, zijn onze rode bessen verwerkt in een gladde saus. Dit is de perfecte aanvulling in dit gerecht.

Ingrediënten voor 2 personen:

 Saus

  • 125 gram rode bessen
  • 0.5 sjalot (of 1 kleine)
  • 1 teen knoflook
  • 0.2 blokje bouillon
  • 50 ml water
  • 0.5 sinaasappel (sap)
  • Zwarte peper
  • 2 kabeljauw haasjes
  • 500 gram pompoen
  • 300 gram pastinaak
  • 50 gram rode bessen
  • Een paar takjes peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie
Processed with VSCO with al3 preset

De bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Verdeel een beetje olijfolie en zout over de blokjes pastinaak en rooster in ongeveer 20-25 minuten goudbruin of tot deze gaar zijn.
  2. Schil de flespompoen en snijd in blokjes. Kook de blokjes gaar in ongeveer 12 minuten.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit aan in een pannetje met een klein beetje olie. Voeg na 3 minuten het sap van de halve sinaasappel, 50 ml water en een kwart van een bouillonblokje toe en laat op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met zwarte peper.
  4. Verhit boter in een pan en bak de kabeljauw haasjes gaar in ongeveer 3 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Giet de pompoenblokjes af en stamp tot een puree. Voor een hele gladde puree kan deze het beste in een keukenmachine glad gemaakt worden. Breng de puree op smaak met peper en zout. 
  6. Gebruik een zeef en de achterkant van een lepel om van de rode bessensaus een gladde saus te maken. In de zeef blijven stukjes en pitjes over.
  7. Verdeel de gladde pompoenpuree over het bord met daarop het stukje kabeljauw, blokjes pastinaak en de rode bessen saus. Maak af met een beetje peterselie en extra rode bessen.