Het geheim van deze vegan chocolade mousse? Aquafaba, oftewel: kikkererwtenvocht. Die maakt de mousse fluffy en stevig tegelijk. Ook maak je met dit recept, ontwikkeld en gefotografeerd door @goodfoodbyhil, een zo goed als suikervrije jam op basis van chiazaad met rode bessen. Lekker!
Ingrediënten:
- 100 gram aquafaba (vocht van kikkererwten)
- 100 gram (pure) chocolade
- 15 gram agavesiroop
- 2 tl chiazaad
- 350 gram rode bessen
- 100 gram kerstkransjes
De bereidingswijze:
- Maak jam van rode bessen door 300 gram te pureren samen met de twee theelepels chiazaad. Laat de jam voor een nacht in de koelkast staan, zodat deze stevig wordt.
- Smelt de chocolade au bain marie. Mix de aquafaba met de agavesiroop, klop dit geheel op tot het stevige pieken vormt. Dit duurt wat langer dan het opkloppen van eiwitten, ongeveer 5 minuten.
- Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Zet voor 2 uur in de koelkast om op te stijven. Het schuim kan namelijk wat inzakken door de warmte van de chocolade.
- Verkruimel de kerstkransjes en verdeel dit over de bordjes. Doe de rode bessen jam in een spuitzak en spuit enkele toefjes op het bord. Haal de chocolade mousse uit de koelkast en verdeel dit over de kruimels. Top het geheel af met een takje rode bessen.