6 creatieve rode bessen gerechten

De rode bes, oftewel ons paradepaardje, is jaarrond leverbaar bij de Albert Heijns in Nederland. Omdat deze bes het zo goed doet, vinden wij het leuk om zes creatieve manieren te delen waarmee jij de rode bes tot zijn recht laat komen aan tafel.

 

Rode bessen kruimelkoek

Heb je een bak rode bessen gekocht, welke je niet op kreeg, dus ingevroren in de diepvries staat te wachten? Dan is het handig om deze bessen te gebruiken in een lekker bakgerecht! Een eenvoudig en altijd overheerlijk bakgerecht is een kruimelkoek. Deze kruimelkoek kun je vullen met fruit naar keuzen, maar wij vinden de frisse zoet zure smaak van rode bessen hier perfect bij passen!

https://keukenatelier.com/2016/09/20/aalbessen-kruimelkoek/

 

Aalbessen chutney / jam

Heb je lekker veel rode bessen aan de struik of gekocht? Dan is het verstandig om hier een rode bessen chutney of jam van te maken. Deze chutney kun je, bij bewaring op een koele, donker plaats, drie tot zes maanden houden. Buiten de lange houdbaarheidsdatum kun je ook eindeloos variëren  met verschillende chutney combinaties. Als onderdeel van een kaasplankje, bij een tosti of in combinatie met zelfgemaakt brood, keuze genoeg!

 

Sorbet van aalbessen

Op zoek naar een fris recept voor in de zomer? Ga dan aan de slag met het maken van een rode bessen sorbet! Wanneer je in Google ‘rode bessen sorbet’ intypt, krijg je de meest eenvoudige recepten te zien. Deze sorbet kun je serveren als tussengerecht bij het avondeten, of als dessert. Let op: voor het maken van deze lekker sorbet heb je wel een ijsmachine nodig.

 

Ranja van aalbessen

Wil je met de rode bessen graag een zoete variant ontwikkelen, dan is het leuk om bessensiroop te maken. Hiervoor heb je alleen (rode) bessen, suiker en water voor nodig. Door de rode bessen samen met het water aan de kook te brengen, ploppen de besjes open. Hierdoor komt de lekkere friszuren smaak vrij. Vervolgens haal je het mengsel van het vuur en zeef je het mengsel zodat er alleen sap overblijft. Dit sap breng je vervolgens weer aan de kook, hierbij voeg je de suiker toe. Vul een gesteriliseerde sapfles met de siroop en weck deze op 90 graden in een inmaakketel gedurende 30 minuten. A voila: je hebt eigen rode bessen siroop gemaakt!

 

Decoratie van aalbessen

Rode bessen zijn niet alleen lekker om te eten, maar ook erg mooi om mee te decoreren. Doordat de rode bessen aan een takje groenen, geeft het een extra vers beleving wanneer je deze gebruikt op tafel. Zo is het leuk om een takje rode bessen tussen het bestek te plaatsen op een mooie servet. Verder heb je natuurlijk erg veel kerstdecoratie die rode besjes gebruikt, leuk om mee te experimenteren!

 

Verven met aalbessen

Als laatste creatieve oplossing voor een overschot aan rode bessen is; verven met rode bessen! Wanneer je rode bessen met water kookt en fijn stampt tot een glad mengsel, kun je hiermee verschillende voorwerpen op een natuurlijke wijze verven. Denk hierbij aan stoffen servetten, garen, houten stokjes en ga maar door. 

https://shop.seasons.nl/wonen/verven-met-bessen/47038/

 

Bovenstaande zes ideeën zijn lekkere en leuke manieren om een overschot aan rode bessen op te krijgen. Erg leuk om één van deze ideeën uit te proberen, of gewoon allemaal! Heb je rode bessen gekocht, maar krijg je ze niet helemaal op, dan is het ook goed om te weten dat je rode bessen drie dagen in de koelkast kunt bewaren.