Deze heerlijke frisse dip komt uit het Midden-Oosten, die vooral in Libanon en Syrië veel gegeten wordt. Labneh is een verse kaas, gemaakt van yoghurt, van schapen- of geitenyoghurt. De yoghurt wordt uitgelekt in een kaasdoek (of theedoek) boven een zeef, zodat het meeste vocht uit de yoghurt lekt. Zo houd je een romige, dikke massa over: labneh. Een heerlijke dip om crackers of groente in te dippen. In dit recept van Jaimy’s Kitchen met heerlijke toppings, waarbij de rode bes voor een heerlijke fris-zure smaakcombi zorgt!
Ingrediënten voor 1 portie:
- 500 gram Griekse yoghurt
- Peper en zout
- 125 gram rode bessen
- 3 mini komkommers
- 2 el geroosterde pijnboompitjes
- 1/2 citroen
- 3 el olijfolie
- Een paar takjes munt
- Een paar takjes basilicum
- Scrocchi crackers
De bereidingswijze:
- Neem een thee- of kaasdoek en schep de yoghurt in het midden van de doek. Voeg een beetje zout hier aan toe. Vouw de doek dicht en leg het in een zeef. Indien de mogelijkheid er is om de doek op te hangen met een kom erover, werkt dit nog beter. Laat dit minimaal 4 uur of zelfs een hele nacht uitlekken.
- Haal na minimaal 4 uur de dikke en romige massa uit de kaasdoek en voeg in een kom. Pers het sap van ongeveer een halve citroen er bovenuit en breng op smaak met zwarte peper. Proef en bepaal of er eventueel nog wat zout bijgevoegd moet worden.
- Verdeel de labneh over een mooie kom. Verdeel plakjes komkommer, pijnboom pitten, het rasp van de halve citroen, gesnipperde munt en basilicum en uiteraard de verse rode bessen over de labneh. Serveer met scrocchi crackers.