Aalbessen in de moestuin

Wil jij genieten van heerlijke friszure aalbessen uit eigen moestuin? In dit artikel lees je onze tips voor het planten, onderhouden en oogsten van aalbessen. 

Aalbessen planten

Aalbessen kun je zowel in pot als volle grond kweken. Wil je de aalbessen in volle grond zetten? Dan is de periode oktober-november en de periode maart-mei hiervoor het meest geschikt. Het is belangrijk dat de bodem van goede kwaliteit is. Aalbessen groeien het beste op een humusrijke bodem. De bodem dient een losse structuur te hebben. Dit biedt de wortels de mogelijkheid om zich het beste te ontwikkelen. Wil je in potten telen? Hou er dan rekening mee dat je kwalitatieve grond gebruikt. De pot dient minimaal 30 liter te zijn en voorzien van afwateringsgaten.

Aalbessen stekken

Je kunt ervoor kiezen om aalbessen te stekken. Na het snoeien van de struik in de winter hou je de rechte takken apart. Zet deze in een emmer zand of in de losse grond. Vervolgens haal je ze in maart weer uit het zand/de losse grond. Plant de stekken met de onderste helft in een vochtige en humusrijke aarde. De takjes zullen wortels gaan vormen en uitgroeien tot volwaardige struiken.

Rode bessen seizoen

De grootste oogst van rode bessen vindt plaats in de maanden juni, juli en augustus. Bij Berrybrothers lukt het ons om in mei al te beginnen met plukken onder de meest optimale teeltcondities.

Wat te doen met rode bessen

Heb je schalen voor met rode bessen kunnen oogsten uit de moestuin? Hoogst tijd om er iets mee te gaan doen! Op onze website vind je website vind je +45 recepten met rode bessen! Onderstaand vind je alvast een paar van onze favoriete manieren om rode bessen te verwerken.

Rode bessen bemesten

Rode bessen dienen voldoende voedingsstoffen toegediend te krijgen voor de meest optimale oogst. Het is belangrijk dat de bodem van losse structuur en humusrijk is. Voor het bemesten van rode bessen kan er compost rond de plant verspreid worden. Deze toplaag zorgt ervoor dat de bovengrond verbeterd. Een aalbes wortelt vrij ondiep. Deze voedingsstoffen zullen dus relatief snel de wortels bereiken.

Wanneer aalbessen snoeien?

Aalbessen dien je te snoeien als de plant zijn blad heeft laten vallen. De periode december-februari heeft de voorkeur. Kies enkele basistakken. Snoei de struik terug totdat je enkel deze basistakken overhoudt. Snoei de struik met licht en lucht in je achterhoofd. Je wil de bessen de ruimte geven om te groeien en goed af te rijpen in de zon. Hiervoor is een luchtige en open struik benodigd. Ook gedurende de zomer kun je minimaal snoeien. Dit doe je om de struik wat meer ruimte te geven. Snoei bijvoorbeeld wat kleine, niet dragende, takken weg zodat andere meer ruimte en licht krijgen.