Ken jij deze ‘vergeten fruit’ nog?

De afgelopen jaren hebben vele partijen zich ingezet om de vergeten groenten terug in de picture te brengen. En dit met groot succes! Zo zijn de pastinaak, koolrabi en gember bijna dagelijks te vinden bij bijvoorbeeld een Albert Heijn (XL). Deze verbeteringsslag binnen de groenten heeft helaas nog niet plaatsgevonden bij het fruit. Daarom willen wij hier graag een beetje aandacht aan besteden!

 

 1. Witte bes
  Natuurlijk beginnen wij dit lijstje met één van onze eigen producten; de witte bes. Sinds 2019 hebben de Berrybrothers een perceel besteed aan de witte bes. Omdat de witte bes een vergeten fruit begint te worden, wat betekend dat het momenteel een echt niche product is, kan er niet meer ruimte voor vrij worden gemaakt. Dit terwijl wij dit juist onterecht vinden, de witte bes smaakt heerlijk fris zuur, zoals de rode bes. En de kleur van de bes zorgt voor een speciale kleurcombinatie op je bord!

 2. Zwarte bes
  Omdat dit platform gericht is op zacht fruit, volgt op de witte bes, natuurlijk de zwarte bes. Ook deze bessensoort hebben de Berrybrothers sinds 2019 op het land staan. Enerzijds is de zwarte bes een niche product en bijna vergeten fruit, anderzijds weten wij bijna zeker dat jullie vaak met de zwarte bes in aanraking zijn gekomen. Wist je namelijk dat de zwarte bes wordt gebruikt om cassis te maken? In deze vorm is deze bes dus helemaal niet vergeten!

 3. Kweepeer
  Buiten zachtfruit, zijn er ook andere soorten fruit vergeten. Want heb jij ooit gehoord van de Kweepeer? Deze leuk gevormde fruitsoort heeft een heerlijke aromatische geur en smaak, wat komt doordat ze familie zijn van de rozen. Helaas is deze fruitsoort niet te eten als handfruit. Leuk weetje dan weer wel: wanneer je de witte binnenkant van een kweepeer kookt, wordt deze roze tot rood! Leuk om een keer te testen.

 4. De mispel
  Als laatste vergeten vrucht willen wij het hebben over de mispel. Ook deze vrucht is familie van de rozen wat zorgt voor een zoetzure smaak. De vrucht is laat in het jaar rijp wanneer de vorst heeft toegeslagen. Door de vorst wordt de, van oorsprong harde vrucht, lekker zacht en eetbaar. Van de vrucht kun je mispellikeur en mispelmoes maken, maar de vrucht is ook rauw te eten. Zorg er hierbij wel voor dat je de zaden niet mee-eet. Deze bevatten namelijk giftig hydrocyaanzuur. Zijn er nog leuke vergeten fruitsoorten die wij zijn vergeten? Benoem deze in de reacties!