Tevredenstellend seizoen rode en uitdagend seizoen blauwe bes

Aan het einde van het jaar gekomen, blikken wij graag terug op het seizoen van de rode en blauwe bessen, frambozen en bramen. Maar uiteraard gaat de blik ook vooruit; zo zetten we volgend jaar in op de ontwikkeling van een Agrohotel wat ruimte gaat bieden aan 200 arbeidsmigranten ten behoeve van de bessenoogst.

Rode bessen

“De ingrediënten voor een goede oogst van rode bessen waren zeker aanwezig. We hebben een koude winter gehad die heeft gezorgd voor veel knopuitloop, wat zorgt voor veel bloemen; kortom veel fruit. Dit in combinatie met een stabiele zomertemperatuur zorgde voor een goede kwaliteit rode bessen,” blikt Nijs terug.

rode bessen aan de struik

“Door onze nieuwe kas, waar wij het ras Junifer telen, hebben wij ons seizoen dit jaar vervroegd kunnen starten. Vanaf begin mei zijn wij gestart met onze rode bessen. Hierdoor konden wij ‘officieel’ het rode bessenseizoen aftrappen. Tijdens deze opening was er geen druk meer vanuit Chili waardoor de afzet goed was. Na onze vernieuwde kas zijn wij verdergegaan met het plukken in de tunnel, ook hier staat het ras Junifer. Dit jaar hebben wij in de tunnel een goede zetting gehad. Dit resulteerde in een mooie trosvorming. Ook hebben wij door de tunnel weinig last gehad van het weer. Vooral de vele regen begin juli  – waaronder de overstroming van de Maas – is ons gelukkig gespaard gebleven.”

 

“Eind juli zijn wij overgestapt op het plukken van de buitenteelt rode bessen, waar het ras Rovada staat. Door de ‘echte’ Nederlandse winter én zomer – met genoeg koudeuren en weinig schommeling in de zomerse temperatuur – hebben onze rode bessenplanten een ideale voorbereiding gehad. Dit was duidelijk terug te zien in de kwaliteit van de bessen. We hebben buiten een open gewas gehad, waarbij weinig vruchttakken aangehouden waren, wat ervoor zorgt dat de bessen sneller opdrogen. Dit voorkomt de vorming van schimmel. Hierdoor hebben wij een kwalitatief mooie oogst gekregen met mooie trossen. In de derde week van augustus zijn wij gestart met het sorteren van de rode bessen uit de bewaring. Tot op heden halen wij hier een erg goede afzet uit. Kortom, een zeer tevredenstellend seizoen rondom de rode bes. Het komende jaar breiden wij ons rode bessenareaal met 12 hectare uit.”

Frambozen

“Begin mei zijn wij gestart met het plukken van de frambozen. Vanuit de tunnel en kas hebben wij een goede oogst frambozen gehad. Onder de regenkappen is de frambozenoogst iets tegengevallen. Dit komt voornamelijk door het koude voorjaar en weinig zonuren in combinatie met de relatief vele regen. Hier kan de framboos niet goed tegen”, legt de teler uit. “De herfstteelt van de framboos in de tunnelkas is nog bezig en verloopt goed. Doordat de temperatuur nu nog rond de 10 graden is, zijn wij nog steeds aan het plukken. Naar verwachting kunnen wij nog tot ongeveer begin november door plukken; dat is langer dan normaal.”

“Wij plukken hier het ras Kwanza. Dit ras geeft veel én mooi uitziende frambozen. Ook is de smaak lekker zoet. Aangezien 80% van onze frambozen wordt verkocht aan foodservice en speciaalzaken, is het uiterlijk van onze framboos erg belangrijk. Om het beste ras te vinden hebben wij sinds dit jaar een testafdeling. Hierbij kijken wij naar de plukprestatie, houdbaarheid, smaak en looks. Het testen van verschillende frambozen rassen is nieuw voor ons. We zien in een aantal rassen potentie, maar de vraag is of deze beter zijn dan de Kwanza.”

Bramen

“Dit jaar hebben wij extreem veel bramen geplukt ten opzichte van andere jaren. Ook hebben wij langer kunnen door oogsten doordat de lente later van start ging. We hebben dus weinig te klagen over de bramenoogst”, vervolgt Nijs. “Om onze bramenoogst te verbeteren gaan wij volgend jaar inzetten op een hypermoderne tunnel voor de zomerteelt. In deze tunnel worden alle planten in potten gezet. Hierdoor kunnen we de pluk twee weken vervroegen én twee weken verlaten. Door de planten in potten te zetten kunnen we zelf sturen op de tijd wanneer ze buiten worden gezet. Ook kunnen we door de tunnel onze medewerkers een droge pluk geven, wat zorgt voor een constante aanvoer en een betere plukprestatie. Binnen deze tunnel willen we gaan werken met een nieuw ras bramen: de Sweet Royala. Deze heeft een stevige vrucht en is aanzienlijk zoeter dan traditionele rassen.”

Blauwe bes

“Seizoen 2021 was voor ons, wat blauwe bessen betreft, een uitdagend jaar. Begin juli zijn wij gestart met het oogsten van het ras Duke. Helaas is er in deze periode (extreem) veel regen geweest. Doordat onze blauwe bes buiten staat, heeft dit veel nadelen gehad voor de kwaliteit en de snelheid van het oogsten. Buiten de kwaliteit was er ook prijsdruk op de blauwe bessenmarkt. Mijn mening is dan ook dat de Nederlandse teelt van blauwe bessen voor een uitdaging staat.

Uitdagingen op basis van arbeidsmigranten

“Ondanks de mooie oogst dit jaar, moeten wij ook reëel kijken naar risicofactoren. Eén van de grootste uitdagingen voor ons is de werving en huisvesting van arbeidsmigranten. Het plukken én sorteren van ons zachtfruit doen wij allemaal met de hand. Hierdoor is het voor ons noodzakelijk om voldoende personeel te werven. Het eventuele tekort van arbeidsmigranten gecombineerd met een tekort aan huisvesting, zorgt voor een uitdaging op de langere termijn. Daarom zijn wij bezig met het opzetten van een nieuw Agrohotel, wat ruimte gaat bieden aan 200 arbeidsmigranten ten behoeve van de bessenpluk. We verwachten dat we het Agrohotel in seizoen 2023 operationeel hebben,”  besluit de teler.

Deze tekst is samengesteld door Izak Heijboer van AGF.nl.