Van zaadje tot rode bes

Wij hebben een enorme passie voor de rode bes. Dag in, dag uit zijn we bezig met de teelt van onze rode bessen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat jij ook benieuwd bent hoe het proces eruit ziet van zaadje tot rode bes. Dat vertellen we in deze blog.

Het zaadje

Met passie en door middel van de meest moderne technieken wordt er bij ons al ruim 40 jaar de rode bes geteeld; ons paradepaardje. Specialistische bedrijven kweken en veredelen het zaadje zodat wij een stekje krijgen die de beste kwaliteit bessen zal opleveren. Wij gaan steeds meer over in het telen in potten in plaats van in de grond. Dit heeft als voordeel dat je de condities van de bodem en de toevoer van water zelf in de hand hebt, waardoor je een betere kwaliteit plant en fruit kunt garanderen. Eerst wordt de plant overgezet in een pot, vervolgens krijgt het een plekje op ons opkweekveld. De plant heeft namelijk twee jaar nodig voor we het eerst kunnen oogsten. Na die twee jaar wordt de plant verplaatst naar een productieveld of in de kas.

De plek 

De rode bessen plant houdt van voldoende zon en is daarnaast gevoelig voor droogte doordat hij slechts een oppervlakkige worteling heeft. Let er daarom op dat de plant uit de wind staat. Dit doe je door de plant voldoende beschutting te geven; wat ook voorkomt dat de bloemen in het voorjaar afvriezen of dat de plant te veel zon krijgt. Bij te veel zonlicht kan het fruit en de bladeren verbranden. De meest ideale tempratuur is 20 graden, echter zijn koude uren (-1 tot +7 graden) ook belangrijk voor de plant. Bij vorst kan het voorkomen dat het vruchtje kapot vriest. 11-15 mei zijn IJsheiligen, dit is volgens de volksweerkunde de laatste dagen in het voorjaar dat er nog nachtvorst kan optreden. Om de plant te beschermen tegen vorst, kun je bijvoorbeeld de bodem natmaken. Dit scheelt zo’n 1 tot 2 graden. 

 

De bodem en bemesting zijn ook van belang. Een goede bodem is een organische bodem met voldoende voedingsstoffen. Let er op dat wanneer je meerdere struiken plaatst ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Een deel van de planten kweken we in kassen. De reden waarom wij ook in de kas kweken is om (bijna) heel jaar rond bessen van Nederlandse bodem te verkrijgen. In de kas kunnen het voorjaar ‘vervroegen’ waardoor we hier eerder kunnen starten met oogsten.

Rode bessen knop

Onderhoud

 

Het is belangrijk om de plant te snoeien. Dit doen we in de winter, als het blad gevallen is. Grondscheuten moeten weggehaald worden zodat je een open struik krijgt. Alleen hierdoor kunnen de bessen mooi en groot worden. Wij houden 2 tot 3 gesteltakken aan. Dit doen wij omdat wij kwaliteit verkiezen boven kwantiteit. Wanneer je in je eigen tuin aan de slag gaat kun je best meer takken laten zitten. Je moet niet te veel bladeren wegsnoeien want deze heeft de plant nodig voor de groei van de vruchten. Half april begint de bloem aan de takken met uitlopen. Dit is tevens het moment dat de bestuiving plaats kan vinden. Dit doen hommels en bijen. Deze zijn echt essentieel. Zonder hommels en bijen geen bestuiving, en dus ook geen rode bessen.

Groei van de bessen

Zodra de bloemen bevrucht zijn groeit het vruchtbeginsel uit tot trosjes rode bessen. De bessen moeten vervolgens nog even rijpen voordat ze geplukt kunnen worden. Als je ze te vroeg plukt zijn ze meestal te zuur. Je kunt de rijpe bessen daarentegen best nog even laten hangen. In een natuurlijke omgeving vind de eerste oogst meestal plaats midden juli. Maar dankzij het telen in kassen, beginnen wij midden mei met de oogst. Alle bessen worden bij ons met de hand geplukt, omdat machinaal oogsten niet mogelijk is bij rode bessen. Zo weten wij ook zeker dat alleen de beste bessen door de selectie komen. De struiken worden 8 jaar lang gebruikt voor de teelt en gaan daarna weg. Deze takken worden versnippert en uitgestrooid over het veld. Dit zorgt voor een meer organische bodem en is goed voor het bodem leven. 

Sorteren / Verpakken

Wat ons uniek maakt is dat wij onze eigen producten telen, verpakken en verkopen. Hierdoor kunnen wij een dagvers product garanderen. Er zijn zijn geen extra tussenstappen nodig die extra tijd kosten. Doordat het met de hand geplukt en verpakt wordt is er een dubbele controle op de kwaliteit. Uiteindelijk komt het in de juiste hoeveelheid in de verpakking en is het klaar om naar de winkel te gaan.

 

Door het verpakken in eigen huis te doen, kunnen wij in de gewenste verpakking plukken. Hierdoor kan het product rechtstreeks naar onze klanten of verkooppunten. Dit zorgt ervoor dat het kwetsbare zacht fruit niet overgeheveld hoeft te worden. Dit draagt allemaal bij aan de beste kwaliteit.

Mocht jij nu thuis ook aan de slag willen gaan met het kweken van je eigen bessen plant, dan kun je goed een jaar of 15 doen met de plant. Wij putten onze grond veel meer uit omdat bij ons intensief geteeld wordt. Kwaliteit is bij ons enorm belangrijk. Wij hopen dat je door deze blog een stuk wijzer bent geworden.