Je kent hem vast wel, de rode bes. Een opvallende bes met een zuur tintje er in. Heerlijk fris van smaak, stevig van structuur en een bron van vitamine C!
De rode bes is ons paradepaardje. Op 70 hectare telen wij jaarlijks heerlijke Nederlandse rode bessen. We zijn er helemaal gek op! Maar wellicht is onze mening niet zo onpartijdig…
Wij beantwoorden hieronder 5 veel gestelde vragen over de rode bes!
1. Hoe gezond zijn rode bessen?
Heel gezond!
De rode bes is een natuurlijke bron van vitamine C. Wist je dat je vitamine C hard nodig hebt om gezond te blijven? Het beschermt je lichaamscellen tegen schade, zorgt voor de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Kortom: de rode bes zorgt ervoor dat jouw weerstand op peil blijft!
Bovendien zijn rode bessen vezelrijk en caloriearm.
2. Wanneer rode bessen oogsten?
Bij Berrybrothers oogsten wij Nederlandse rode bessen in de periode mei – augustus.
Om ook in de wintermaanden rode bessen te kunnen leveren, bewaren wij een groot deel van onze oogst in ULO cellen.
Meer over onze oogstperiode kun je zien in onderstaande video.
3. Aalbessen of rode bessen?
De aalbes (Ribes Rubrum) is de overkoepelende naam. Hieronder valt de rode bes, maar ook de witte bes.
De termen aalbes en rode bes worden vaak door elkaar gebruikt. Men bedoelt hier doorgaans hetzelfde mee.
4. Wat te doen met aalbessen?
- Maak er mueslirepen van met o.a. chocolade, havermout en walnoten.
- Voeg aalbessen jam toe aan heerlijke lunchwraps;
- Maak een moscow mule met rode bessen;
- Serveer bij koffiepannenkoekjes;
- Maak een tiramisu met rode bessen;
- Creëer een heerlijke rode bessen saus voor bij het vlees;
- Bak granola koeken met aalbessen;
- Voeg ze toe aan een frisse salade.
5. Hoeveel rode bessen mag je per dag eten?
Het Voedingscentrum adviseert om per dag 2 porties of 200 gram fruit te eten.